AZOFIN® 250 SC

azoxystrobin 25% β/ο

 

Μορφή: Πυκνό εναιώρημα (SC)

Αρ. Έγκρισης Κυκλοφορίας: 60976/ 29.07.2020

Κατηγορία / Περιγραφή

Διασυστηματικό μυκητοκτόνο με προστατευτική, θεραπευτική και αντισπορογόνο δράση. Η δ.ο. azoxystrobin ανήκει στην ομάδα των στρομπιλουρινών και δρα παρεμποδίζοντας τη βλάστηση των σπορίων, την ανάπτυξη του μυκηλίου και την παραγωγή των σπορίων, ελέγχοντας έτσι ένα μεγάλο εύρος μυκήτων. Στο βιοχημικό επίπεδο η δράση του είναι στο σύμπλοκο ΙΙΙ της αναπνευστικής αλυσίδας

Αμπέλι  (επιτραπέζιο  & οινοποιήσιμο) Ωίδιο , Περονόσπορος

Αγκινάρα: ωίδιο

Σκόρδο: Σκωρίωση

Κρεμμύδι (ξηρό): Περονόσπορος

Καρότο (Υ): Ωίδιο, Αλτερνάρια

Κολοκυθάκια (Υ/Θ) Καρπούζι (Υ/Θ), Πιπεριά (Υ/Θ): Ωίδιο

Αγγούρι (Υ/Θ), Πεπόνι (Υ/Θ):Ωίδιο,  Περονόσπορος

Τομάτα (Θ): Ωίδιο , Αλτερνάρια,Περονόσπορος

Φράουλα (Υ): Ωίδιο

Μελιτζάνα (Θ)*: Ωίδιο, Αλτερνάναρια, Περονόσπορος

Σπαράγγι :Σκωρίαση, Στεμφύλιο

Ζαχαρότευτλα: Κερκόσπορα, Ωίδιο

Αμπέλι (επιτραπέζιο οινοποιήσιμο): 75-100 κ.εκ./ στρέμμα ( 65-150  ή  85-200 κ.εκ./ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 50-120 Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος Από την εμφάνιση του τρίτου φύλλου έως την έναρξη της ωρίμανσης (οι καρποί αρχίζουν να αποκτούν το τυπικό χρώμα της ποικιλίας τους) (BBCH 13-81)

Αγκινάρα:80 κ.εκ./ στρέμμα ( -/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 50-125 Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Από την εμφάνιση του 5ου φύλλου έως την εμφάνιση της ανθοταξίας (κεφαλής) (BBCH 15-55)

Σπαράγγι:  80 κ.εκ./ στρέμμα ( -/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 30-100Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος Όταν σταματήσει να αναπτύσσεται ο μακρύτερος βλαστός έως το τέλος της ανάπτυξης των καρπών (BBCH 41-89)

Πιπεριά (Υ/Θ):80 κ.εκ./ στρέμμα ( 80/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 50-100Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμοί φυλλώματος. Προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Από την εμφάνιση του 6ου φύλλου έως την πλήρη ωρίμανση των καρπών (ΒBCH 16-89)

Τομάτα  (Θ): 80 κ.εκ./ στρέμμα ( 80/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 40-100Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμοί φυλλώματος. Προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Από την εμφάνιση του 6ου φύλλου έως την πλήρη ωρίμανση των καρπών (ΒBCH 16-89)

Μελιτζάνα (Θ): 80 κ.εκ./ στρέμμα ( 80/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 40-100Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

100 κ.εκ./ στρέμμα ( 80-100/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού)  40-100Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμοί φυλλώματος. Προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Από την εμφάνιση του 6ου φύλλου έως την πλήρη ωρίμανση των καρπών (ΒBCH 16-89

Κολοκυθάκια (Υ/Θ): 80 κ.εκ./ στρέμμα ( 60-80/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού)  50-100Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος Προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων Από την εμφάνιση του 6ου πραγματικού φύλλου έως την πλήρη ωρίμανση των καρπών (BBCH 16-89)

Αγγούρι (Υ/Θ):80 -100κ.εκ./ στρέμμα ( 60-100/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού)  50-100Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος Προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων Από την εμφάνιση του 6ου πραγματικού φύλλου έως την πλήρη ωρίμανση των καρπών (BBCH 16-89)

Πεπόνι (Υ/Θ): 80 -100κ.εκ./ στρέμμα ( 60-100/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού)  50-100Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος Προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων Από την εμφάνιση του 6ου πραγματικού φύλλου έως την πλήρη ωρίμανση των καρπών (BBCH 16-89)

Καρπούζι (Υ/Θ):80/ στρέμμα ( -/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 50-120 Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος Προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων Από την εμφάνιση του 6ου πραγματικού φύλλου έως την πλήρη ωρίμανση των καρπών (BBCH 16-89)

Σκόρδο:  80/ στρέμμα ( 80/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού)  Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Από την εμφάνιση του 4ου φύλλου έως το στάδιο όπου τα φύλλα του 50% των φυτών έχουν πλαγιάσει (BBCH 14-48)

Κρεμμύδι Ξηρό: 80/στρέμμα (-/100 λίτρα ψεκ υγρού )  20-50 όγκος ψεκ υγρού

Ψεκασμός φυλλώματος προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Από την εμφάνιση του 4ου φύλλου έως το στάδιο όπου τα φύλλα του 50% των φυτών έχουν πλαγιάσει (BBCH 14-48)

Φράουλα (Υ):80/ στρέμμα ( -/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 50-80 Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος Από την εμφάνιση των πρώτων ταξιανθιών έως τη δεύτερη συγκομιδή που οι περισσότεροι καρποί έχουν λάβει το τυπικό χρώμα (BBCH 51-89)

Καρότο (Υ): 80 -100/ στρέμμα ( -/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 20-60 Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμοί φυλλώματος Προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων Από την εμφάνιση του 6ου πραγματικού φύλλου έως ότου η ρίζα φθάσει στο τυπικό της μέγεθος και μορφή (BBCH 16-49)

Ζαχαρότευτλα: 40- 80 κ.εκ./ στρέμμα ( 100-200/ 100 λίτρα ψεκ. υγρού) 40 Όγκος ψεκ. υγρού λίτρα/ στρέμμα

Ψεκασμός φυλλώματος Από την πλήρη ανάπτυξη του φυλλώματος έως ότου η ρίζα λάβει το τελικό της μέγεθος (BBCH 39-49)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αμπέλι, Σκόρδο, Κρεμμύδι (ξηρό), Καρότο (Υ), Αγκινάρα, Κολοκυθάκια (Υ/Θ),Αγγούρι (Υ/Θ), Πεπόνι (Υ/Θ), Καρπούζι (Υ/Θ), Πιπεριά (Υ/Θ), Τομάτα (Θ),Φράουλα (Υ), Μελιτζάνα (Θ)*, Σπαράγγι, Ζαχαρότευτλα
1. Εφαρμόστε την υψηλότερη δόση σε μεγαλύτερη πίεση προσβολής.
2. Όταν ο κίνδυνος προσβολής είναι μικρός έως μέτριος να χρησιμοποιείται η χαμηλή δόση ανά στρέμμα (75 κ.εκ. σκ./στρέμμα) ενώ όταν είναι υψηλός να χρησιμοποιείται η υψηλή δόση ανά στρέμμα (100 κ.εκ. σκ/στρέμμα).
3. Η υψηλή δόση ανά 100 λίτρα ψεκαστικού υγρού να εφαρμόζεται με τον μικρότερο όγκο ψεκαστικού υγρού και η χαμηλή δόση ανά 100 λίτρα ψεκαστικού υγρού να εφαρμόζεται με το μεγαλύτερο όγκο ψεκαστικού υγρού ώστε να μην ξεπερνιέται η μέγιστη δόση ανά στρέμμα (100 κ.εκ. σκ./στρέμμα).
* Δεν έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα και δεν έχει γίνει έλεγχος για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη καλλιέργεια της μελιτζάνας από τη χρήση του σκευάσματος. Για την χρήση του σκευάσματος στη καλλιέργεια αυτή ο κάτοχος της άδειας δεν φέρει ευθύνη για πιθανές αποτυχίες που αφορούν την αποτελεσματικότητα ή τη φυτοτοξικότητα από τη χρήση του
Δεν είναι φυτοτοξικό όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Μπορεί να παρατηρηθεί σε μερικές ποικιλίες αμπελιού ένα ελαφρό, διάχυτο κιτρίνισμα των φύλλων που βρίσκονται στο στάδιο της γρήγορης ανάπτυξης. Το σύμπτωμα αυτό, που παρατηρείται και φυσιολογικά είναι καμία φορά πιο έντονο μετά από ψεκασμό με AZOFIN. Κρατάει λίγες ημέρες (περίπου μία εβδομάδα) και υποχωρεί μετά, χωρίς καμία συνέπεια για το αμπέλι. Δεν συντρέχει λόγος για να ληφθούν μέτρα αν παρουσιαστεί. To AZOFIN, είναι φυτοτοξικό στις μηλιές. Μην χρησιμοποιείτε το AZOFIN, για εφαρμογές στις μηλιές ή όταν υπάρχει πιθανότητα το ψεκαστικό νέφος να φθάσει σε γειτονική καλλιέργεια μηλιάς. Ψεκαστικά μέσα που είχαν χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές με το AZOFIN, να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή πριν χρησιμοποιηθούν σε καλλιέργεια μηλιάς.
-Μην ψεκάζετε όταν το έδαφος είναι παγωμένο ή ξηρό.
-Να αποφεύγεται η μεταφορά ψεκαστικών σταγονιδίων σε γειτονικές καλλιέργειες.
-Προσοχή κατά την εφαρμογή όταν η διπλανή καλλιέργεια είναι μηλιά, δαμασκηνιά, κερασιά. Διαχείριση ανθεκτικότητας: Το σκεύασμα περιέχει azoxystrobin, ένα μυκητοκτόνο που ανήκει στην ομάδα 11 κατά FRAC.
-Μέγιστος αριθμός εφαρμογών 2-3 ανά καλλιεργητική περίοδο ανάλογα με τις καλλιέργειες.
-Για το μύκητα Uncinula necator επιτρέπονται έως δύο διαδοχικές εφαρμογές με το AZOFIN. -Για το μύκητα Plasmopara viticola επιτρέπεται μία εφαρμογή με το AZOFIN ανά τρεις εφαρμογές.
-Εφαρμόστε το AZOFIN σε προγράμματα ψεκασμών σε εναλλαγή με μυκητοκτόνα άλλων ομάδων με διαφορετικό τρόπο δράσης από αυτή των στρομπυλουρινών (Qols) με τα οποία δεν εμφανίζεται διασταυρωτή ανθεκτικότητα.
-Εφαρμόστε το AZOFIN προληπτικά και σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας, αποφεύγετε τις θεραπευτικές εφαρμογές
Αμπέλι : 21
Σκόρδο, Κρεμμύδι (ξηρό), Καρότο (Υ) :14
Αγκινάρα: 7
Κολοκυθάκια (Υ/Θ),Αγγούρι (Υ/Θ), Πεπόνι (Υ/Θ), Καρπούζι (Υ/Θ), Πιπεριά (Υ/Θ), Τομάτα (Θ),Φράουλα (Υ), Μελιτζάνα (Θ): 3
Σπαράγγι : Μη εφαρμόσιμο
Ζαχαρότευτλα: 30